VOSSEN, het Reynaertverhaal in beeld

VC Studios 3 min read

Bijna een jaar geleden dat onze kuiten verzuurden op de macadam tussen het Waasland en Hulst. We fietsen graag terug naar de tijd van die sluwe vos Reynaert. Ga met ons mee en krijg een exclusief kijkje achter de schermen van VOSSEN, expeditie in het land van Reynaert.

Eigenzinnige en originele belevenis

"VOSSEN, expeditie door het land van Reynaert" was een eigenzinnige en originele belevenis rond kunst, cultuur en erfgoed. Het Reynaertverhaal werd op 5 locaties tot leven gebracht via kunst, decors, theater, spelelementen en een waaier aan multimediale technieken. Een deel daarvan leeft voort… want al het audiovisuele materiaal werd na de expeditie ter beschikking gesteld voor educatieve doeleinden. VOSSEN liep van 5 mei t/m 30 september 2018 en nam bezoekers mee op een fietstocht doorheen het land van Waas, waar het verhaal van Reynaert zich afspeelde. Start- en eindpunt was het “Hof van Nobel” in Kallo, op het bedrijventerrein van Katoen Natie. De expeditie werd mogelijk gemaakt door Katoen Natie, Indaver en The Phoebus Foundation, met steun en medewerking van de Provincie Oost-Vlaanderen. (bron: YouTube Phoebus Foundation).

De vos in een nieuw jasje!

Bezieler Fernand Huts (de mecenas pur sang van Vlaanderen) en curator Prof. Dr. Katharina Van Cauteren vertrouwden het concept en de realisatie van hun project toe aan Koeken Troef! Zij klopten op hun beurt aan bij VC Studios met de vraag of we een handje konden toesteken op vlak van post-productie. 'Ja, graag! Vossen is ons vak!'
We glunderen nog steeds.

The Phoebus Foundation heeft na de expo besloten om het audiovisueel materiaal vrij toegankelijk te maken voor educatieve doeleinden. Veel kijk- en luisterplezier!

VOSSEN: introductie

Voor de introductievideo werden Fernand Huts en Katharina Van Cauteren voor een greenkey opgenomen. Nadien werden ze toegevoegd in de schilderijen op de achtergrond. Daarnaast werden de scans van de originele (!) kunstwerken aangeleverd om zo het verhaal van de vos Reynaert in te leiden .

Theater Madoc

Bij aankomst in het hof van Nobel werden de bezoekers uitgenodigd om Theater Madoc te betreden. De vierde wand werd er al snel gebroken wanneer blijkt dat de theaterspelers al even dramatisch zijn als de rol die ze spelen. De cast bestond uit Lucas Van den Eynde (de oude eik) Tom Audenaert (koning Nobel en Bruun de beer) Ludo Hoogmartens (de dieren) Amaryllis Uitterlinden (vertelster). VC Studios ontwierp de achtergronden voor het theaterstuk en plaatste deze later op de video.

Klaagzang van de dieren

Na een korte opfrissing van ons geliefde dierenepos komen de bezoekers middenin het klaagzang van de dieren terecht. Deze werden vertolkt door een olijk gezelschap van bekende Vlamingen:

  • CANTECLEER DE HAAN - Robrecht Vanden Thoren
  • ISEGRIN DE WOLF - Jenne Decleir
  • HAERSINDE DE WOLVIN - Eva Binon
  • COURTOIS HET HONDJE - Kevin Bellemans
  • CUWAERT DE HAAS - Stijn Steyaert
  • HERMELIJN - Evelien Bosmans
  • KONING NOBEL - Bert Huysentruyt
  • GRIMBEERT DE DAS - Steve Geerts

Het Huis van Zonde

Zeven hoofdzonden, zeven schilderijen. En een schuifelende vos Reynaert die de boel op stelten zet. Een team animatoren brachten de vos tot leven als animatiefiguur.

De concept art en animatie van deze tekenfilm nam twee maanden in beslag met een team van 6 personen. Een heuse karwij waar we achteraf met plezier op terug kijken.

De Reynaert Rap

In 's Landshuis in Hulst vind je een 18e eeuwse gevangenis. En als je goed luistert, hoor je hoe Reynaert rapt vanuit het cachot. Voor deze installatie werd een middeleeuwse cel nagebouwd in 3D. Hierin kwamen dan de greenkey opnames van de acteurs.

Daarna werd dit beeld geprojecteerd in de authentieke gevangenis.

En zo eindigt onze terugblik op VOSSEN en valt het doek ...

Animation